Kullanılmış cihaz satına alınırken dikkat edilecek noktalar

       Her ne kadar kullanılmamış ürün satın almak daha heyecan verici olsa da ikinci el ürün alırken daha az para harcamanın cazibesi çeker insanları. En başta cihaz satan kişinin tanıdığınız biri olması yada sözüne güvendiğiniz biri olması önemlidir. Eğer güvenli ise aşağıdaki sayacağımız kriterleri sağlamış olursunuz. Tanımadığımız yada güvenmediğimiz biri ise,

       Power ampli alırken: Satın alınacak cihaz bir amplifikatör ise mutlaka en az 20 dk. çalıştırlıması gerekir. Yirmi dakika sonra iki kanalın sesi birbirine eşit olmalı ve en önemlisi iki kanal da birbiri ile eşit ısınmalı. İki kanalın ısıları dıştaki soğutucu kanatlardan el ile kontrol edilebilir. Eğer eşit ısınmamış ise bias akımları iyi ayarlanmamıştır. Bakıma ihtiyacı vardır Cihaz satın alınırken önce vidalarına bakılır. Parmağınızın ucunu vidaların üzerine hafifçe gezdirin. Eğer kapağı açılmışsa parmağınızın ucuna hafif de olsa vidanın sıyrılan kısmı takılır. Aslında kapağının açılması değil bu kapağı açan kişi önemlidir. Onarım için mi açıldı, meraktan mı, ayar için mi? Eğer açılmışsa, sebebine bakılmalıdır.

       Hoparlör alırken: Satın alınacak cihaz bir hoparlör ise kısık seste ve yüksek seste hoparlörü yakından dinleyin. Bir sürtünme sesi yada seste bozulma var mı kontrol edin. Vidalarında sıyrılma izi var mı bakın. Hoparlörlerinin membranı, göbek kısmındaki kubbe ile birleştiği yerde zamk izi var mı bakın. Eğer bu izler var ise hoparlör daha önce onarım görmüştür.

       CD Player alırken: Cd çalar satın alınacak ise CD okurken cihaz içinden sürtünme sesine benzer bir ses gelip gelmediğine bakın. Eğer geliyor ise bu laser pick up denilen okuyucu kafanın sesi olabilir laser diyodun çıkış gücü yan sanayi kafalarda yüksek olabiliyor daha önce yan sanayi kafa takılmış olabilir. 

07/06/2010

 

  Aydin Kutlu 

Tayf Elektronik