* DIY ( Do it yourself) yani kendin yap…
Upgrade nedir?
Upgrade kelime olarak kalite yükselmek anlamına geliyor. Bunu yaparken yanlışlıkla cihazın düzgün çalışmasını bozmak da ihtimaller dahilindedir.
Upgrade yapabilmek için lehim yapmayı çok iyi bilmenin yanında iyi duyan deneyimli bir kulağa, işlemi düzgün bir el işçiliği ile yapabilmek için titiz bir karaktere ve müzik kültürüne sahip olmak gerekir. En azından bu işlemi profesyonel yapabilmek için diyelim. Zira kendi kendine evde hobi amaçlı kendine ait yada arkadaşının cihazı üzerinde deney yapanları kastetmiyorum. Zaten bu hobinin gelişmesi için meraklı olan herkesin bu keyifli konuyla uğraşmasını tavsiye ederim. Yardımlaşarak ve araştırarak bilgi sahibi olabilirsiniz ancak gerekli tecrübeyi ancak ve ancak kendiniz yaşayarak edinirsiniz. Yani bütçenin el verdiği en pahalı malzemeyi kullanmak iyi sonuç almak anlamına gelmiyor. Bu konuda bir projeniz varsa ya kendiniz deneyim için yapın ya da profesyonel birine yaptırın. Sizden para talep eden birinin size yardımcı olmaktan fazlasını yapması gerekir.
Upgrade yapmadan hangi malzemeyi hangi kalitede ve hangi yapıda olanıyla değişeceğine hangi kablo, konnektörün değişeceğini planlamak gerekiyor. Cihazın değerine göre ve hangi kriterlerde iyileştirme yapılacağına ve bunun bütçesine karar vermesi için sahibini yönlendirmek gerekiyor. İşte bu kısımda harcanacak para müşteriden çıkacağından, müşteri açısından çok doğru karar vermek gerekir. Burada tamamen duyma olgunluğu gerekir. Yoksa ucuz yaptıracağım ya da kendim yapacağım derken çok daha yüksek bir bedel ödemeniz olası.
Hangi kablonun nerden geçirileceği, kalınlığı, yapısı ve hatta birbirine tutturulurken hangi tekniğin kullanılacağı bile önemlidir hi-end dediğimiz yapılarda. Tüm bunlar için deneyim gerekir; "Öylede doğru böyle de doğru" anlayışının hi-end de yeri yoktur. Sadece en doğru vardır. Her ayrıntıda en doğrusu uygulanmalıdır. Bu en doğru sadece deneyim ve bilginin sentezi ile elde edilebilir. Yapılan işin başarısını da yapan teknisyen dinleyerek değerlendirir. İşte bu yüzden profesyonel bir hi-end teknisyeninin bilgisinin, uzun süreçli bir deneyiminin ve iyi bir kulağının olması gerekir. Bunların yanında becerikli bir eli ve müşterisini iyi anlayabilecek müzik kültürünün de olması gerekir.
Diy; yani (do it yourself) kendin yap.
Bu hobinin Türkiye'de gelişmemesinin sebebi sadece başarısız işler değil kullananların önyargı ile bakmalarındandır. Az önce bahsettiğim gibi kendi kulağına güvenerek alış veriş yapabilecek insanların az olmasındandır. İnsanlar kendilerine sunulan gerçekten iyi çalan bir cihaza, daha sahip olmadan satmayı düşünmektedir.
Önemli ve önemsiz tüm ayrıntılara dikkat edilerek elde yapılan bir cihaz her zaman seri üretim bir cihaza göre daha iyi çalar daha kayıpsız saf müzik üretir. İşte buna hi-end denir. Zira en iyi teknik ve en iyi malzemelerle üretilmiştir. Sesi temel alınarak estetiği, enerji tüketimi, kullanım kolaylığı, fiyatı gibi tüm kıstaslar ikinci ve üçüncü plana atılmıştır. HI-END BUDUR İŞTE.
İşte bir ampli yada başka bir müzik dinleme cihazını üretirken bunlar önemlidir. Ses her şekilde zaten çıkar, hatta iyi de çıkabilir. Hi-end de iyi değil, EN İYİ VARDIR. Üretirken doğru tasarım değil en doğru tasarım vardır. Her direncin yerini, her trafonun kablonun yerini özenle seçeriz. Bu minik, minicik ayrıntılar totalde cihazın sesinin kalitesini en üstlere çıkartır. Bunları uygulamak için bilgi ve deneyim, başarıya ulaşıp ulaşmadığını değerlendirmek ve daha da geliştirebilmek için dinleme testlerinin önemi çok büyüktür…
Upgrade, diy ve hele ki onarım için profesyonelliğe soyunan arkadaşlardan ziyade, onlara cihaz emanet eden hobi gönüllülerinin bunu dikkate almalarını tavsiye ederim.
04/09/2016
Aydın Kutlu